Online képzési lehetőségek

Alapozó LicencAkadémia

IPR-ALA
2 nap
149 000 Ft + ÁFA
tanfolyamkezdési időpontok:
Jelentkezem!
oktatók:

A tanfolyam célja

A kétnapos tréning során a szoftvereszköz-gazdálkodás (Software Asset Management – SAM) legfontosabb elméleti és gyakorlati kérdéseit tárgyaljuk.

Akiknek ajánljuk
Az IPR-Insights legnagyobb hagyománnyal rendelkező képzése az Alapozó LicencAkadémia (korábban IPR Licenc Akadémia), melyet minden SAM menedzsernek, szoftverlicencekkel foglalkozó informatikai szakembernek, valamint bármilyen egyéb, a vállalati SAM tevékenységhez kapcsolódó szakmai területen dolgozó érdeklődőnek jó szívvel ajánlunk.

Célunk
Tréningünk célja, hogy a résztvevő szakemberek annak elvégzése után

  • rendelkezzenek a szakterületen minimálisan szükséges elméleti háttérrel,
  • könnyebben tájékozódjanak a szoftver licencek szövevényes világában nemcsak ma, de a jövőben is,
  • olyan gyakorlati SAM ismeretekhez jussanak, melyek birtokában könnyebben tudnak megbirkózni a SAM-mel kapcsolatos belső vállalati és külső (törvényi, gyártói stb.) elvárásokkal.

Amit kínálunk
Elsőként áttekintjük a szerzői jog rendszerét és ismertetjük a magyar szerzői jogi törvény alapvető rendelkezéseit, szoftverekre vonatkozó szabályait. Majd ismertetjük a szoftvereszköz-gazdálkodás alapfogalmait, bemutatjuk az érintett vállalati folyamatokat, azok jellemzőit, illetve az ezek mentén felmerülő szabályozási szükségleteket. Tréningünk ezen része az ISO/IEC 19770-1 Software Asset Management szabvány követelményeire, valamint gyakorlati tapasztalatainkra támaszkodik. Ezután bevezetjük a hallgatóságot a szoftverlicencek világába. Tárgyaljuk a felhasználási szerződések kötelező elemeit, tipikus és lehetséges rendelkezéseit, a gyakori licenckonstrukciókat és a szoftverértékesítés jellemző módozatait. Megmutatjuk a szoftver licenceléssel kapcsolatos jellemző hibákat, félreértéseket.

A továbbiakban részletesen tárgyaljuk a tapasztalataink szerint leggyakrabban használt szoftverek jogtulajdonosainak licencelési modelljeit, és bemutatjuk keretszerződéseik és terméklicenceik jellegzetességeit,  valamint részletes betekintést nyújtunk az ún. szabad szoftverek (FLOSS) licenceinek világába is. Ebben a blokkban olyan aktuális kérdéseket is tárgyalunk, mint a gyártói szoftverauditok tapasztalatai, és azok licencelési vonatkozásai.

Végül konkrét példán keresztül bemutatjuk azt is, hogy vállalati környezetben hogyan automatizálható a szoftvereszköz-gazdálkodás, és milyen funkciókkal váltható ki, illetve támogatható az emberi munka.

Az előadásokat az IPR-Insights adott szakterületen több éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező tanácsadói tartják. A résztvevők kézhez kapják az előadások kinyomtatott diáit, ezzel is segítve, hogy a megszerzett tudásuk később is felhasználható legyen. A tréning végén rövid gyakorlati teszttel mérjük fel a résztvevők megszerzett tudását.

A tréningre SAM menedzsereket, szoftverlicencekkel foglalkozó informatikai szakembereket és minden más érdeklődőt szeretettel várunk.

Tematika

1. nap

    A szoftver szerzői jogi védelme, szoftver licencelési alapfogalmak
    IBM licenckonstrukciók bemutatása
    Szabad szoftverek licenckonstrukcióinak bemutatása
    Microsoft licenckonstrukciók bemutatása
    Microsoft termékek licencelése, aktuális újdonságokkal

2. nap

    Gyártói szoftverauditok tapasztalatai, SAM projektek buktatói
    Oracle licenckonstrukciók bemutatása
    Oracle termékek licencelése
    Oracle és IBM szoftverek licencelése virtualizált környezetekben
    Szoftvereszköz gazdálkodás a gyakorlatban, példákkal illusztrálva

Kinek ajánljuk

Kapcsolódó tanfolyamokAjánlja másoknak is!