1=2 AKCIÓ: Egyet fizet, kettő jöhet egyes MS tanfolyamokra!

Power BI és a DA-100-as vizsga

Microsoftéknál a 70-778: Analyzing and Visualizing Data with Microsoft Power BI vizsga év végén lejár, azonban a PowerBI vizsga nem tűnik el, helyét a DA-100 Analyzing Data with Microsoft Power BI vizsga veszi át.
Mint a téma oktatója és lelkes Microsoft vizsgagyűjtő, ellátogattam a vizsgára, és a vizsga tapasztalataimról pár gondolatot szeretnék megosztani ebben a blogban.

Mint tudjuk, a PowerBI alapból két részből áll: PowerBI Desktop és a PowerBI Service.

Mindkét komponens számos funkcionalitást biztosít. A desktop használatával akár heterogén adatforrásokból különböző típusú, minőségű, mennyiségű adatot tudunk betölteni az adatelemzéshez. Ennek eszköze a Power Query és a háttérben meghúzódó M nyelv, melynek mélységeibe az átlag felhasználó ritkán megy bele.

A betöltött adatok vizualizálásához rengeteg diagram típusból válaszhatunk. Látszólag ez a legegyszerűbb, ugyanakkor leglátványosabb rész, ám ma már a bőség zavara és a számos beállítható opció mindenkit megkeverhet, hogy az adott elemzéshez illő legmegfelelőbb reprezentációt válassza.

A felület adta felhasználóbarátsággal összecibálni drag and droppal egy diagramot ma már gyerekjáték ...lenne, ha az adatok már olyan formátumban lennének... de nincsenek... Ez egy álom vagy naivitás... A céges adatokat különböző számítógépes előképzettségű emberek kezelik, akiknek sok esetben fogalma sincs arról mi az a relációs adatbázis, XML formátum, JSON dokumentum. Számukra az a fontos például, hogy ha megjelenik egy új termék, akkor az ügyfelet értesítsék, vagy a főnök hétköznapi, látszólag megcsavartnak tűnő kérdésére „Pirikém a múlt héten melyik terméket adtuk el legnagyobb összegben Tolna megyében, a vásárlók kor avagy nem szerinti eloszlásában” válaszoljon. Ehhez sok esetben az adatszerkezetet át kell alakítani. Az egyes táblák között kapcsolatot kell kialakítani, adott esetben újabb számításokat kell végrehajtani, számított értékeket bevezetni DAX kifejezések segítségével.

Mindenki óva intenék attól a szemlélettől, hogy „én már egy csomó diagramot készítettem Excelben, kenem-vágom az Excel függvényeit”  no ja (SUM, MIN, MAX, IF, jó esetben VLOOKUP) „így a Power BI nem lehet gond”. Aztán jönnek a meglepetések: az Excel cella alapú, azonban a PowerBI oszlop alapú logikát igényel így a DAX képletek első ránézésre Excel-szerűek, de mégsem olyan egyszerűek.

És ez csak néhány terület a PowerBI birodalmából.

Ennek tükrében a vizsgáról

Vigyázat! A megcélzott közönség most nem a „diagram rajzoló” felhasználó. Ha alaposan elolvassuk az új vizsga címét a vizualizáció szó nem is szerepel benne. Ami persze nem azt jelenti, hogy nincs a vizsgán vizualizációs kérdés...

A vizsgát a Microsoft az Azure platformhoz illesztette, elsősorban adatelemzőknek szól, így számos adattervezési (kapcsolatok kialakítása, módosítása), adatbetöltési (Power Query Editor) és számított értéket készítő (DAX kifejezés szintaktika) kérdés szerepel.

A kérdések stílusa, típusa változatos.

A legegyszerűbb az egyválasztásos. Ebben az esetben javaslom a kizárásos technikát, azaz melyik az, amelyik nem és a maradó válaszok közül „mit szeretne hallani Microsoft”

Ennek változata a többválasztásos. Érdekes színfolt, amikor a kérdésre adandó válasz(oka)t legördülő listából kell kiválasztani, avagy amikor egy DAX kifejezést a rendelkező elemekből drag and drop-pal kell összecibálni.

A vizsgán szerepel legalább egy „nagy” case study, melyben felvázolják egy fiktív cég jelenlegi helyzetét és felsorolják az igényeket, amiket meg kell valósítani. Mindez mára kultúrálódott, nem több oldalas bő lére eresztett mese - aztán lapozd ki, hol a lényeg -, hanem vaban lényegretörő leírás és az egyes követelmények lapokra vannak bontva, könnyen olvashatóak/kezelhetőek.

A „nagy case study” mellett megjelenik a „kis" case study kérdéstípus. Adnak egy pár információt és javasolnak egy megoldást a kivitelezésre. Csak azt kell eldönteni, hogy ez megfelelő-e vagy sem. A nehezítés most jön. Normál kérdések esetében a megválaszolás sorrendje tetszőleges, ide-oda lehet ugrálni, visszatérni egy korábbi kérdéshez. Kis case study esetén nem. Ugyanis a következő lépésben ismét kapod ugyanazt a megoldásra váró feladatot egy új javasolt megoldással, amiről el kell dönteni, hogy helyes-e vagy sem. De az előzőre már nem tudsz visszalépni! Tehát ha most jobb megoldást javasolnak, amit egy lépéssel előbb még tudhtattál, mint előbb, de arra akkor Yes-t klikkeltél, akkor bukta... szóval csak óvatosan!

A vizsga leggyilkosabb kérdés típusa, amit most egyszerűen „rakd sorrendbe”-nek nevezek. A kérdésben valamit meg kell valósítani. A válaszban bal oldalon felsorolnak egy csomó érdekes/hasznos/szükséges, vagy érdektelen/haszontalan/szükségtelen - adott esetben félrevezető - lépést. Ebből kell összerakni a Microsoft által várt végrehajtandó lépés sorrendet! Ugye érzed a mondatom némi kritikáját? Van olyan, amikor két – a feladat megoldásához szükséges - lépés sorrendje felcserélhető. Mi a helyes válasz? Maradjon ez költői kérdés.

Érdekes kérdés típus, amikor egy állításról el kell dönteni, hogy igaz vagy hamis.

Fontosnak érzem megemlíteni, hogy nem csak számítógépes tudásra van szükség, hanem számos gazdasági fogalomra is, angolul. Mielőtt elmész vizsgázni, nézz körül a legfontosabb amerikai gazdasági fogalmakban! Tudd, hogy kell kiszámolni pl. a sales growth rate–et, pontosan értsd többek között mi az a balance sheet, avagy long-term liability és mi az a basket analysis.

Kérdések száma nagyjából 50, idő van bőven.

Mely kérdések voltak a vizsgámon a „topok”?

(1) Egy JSON dokumentumot kellett betölteni, át alakítani, lépéseket össze cibálni. (Nem hétköznapi, hogy egy cég elemzésre szánt adatot JSON-ból dolgoz fel.)
(2) Oszlop adat transzformáció M nyelv szintaktikával!!!
(3) Reláció kialakítás kulcstranszformációval.

Tehát nem egy oszlop diagram harmadik oszlopát kellett pirosra színezni  :)

Senkinek sem szerettem volna elvenni a kedvét, csak tényszerűen bemutatni a vizsga „szépségeit”, ezáltal a ”legváratlanabbra” is felkészíteni a vizsgázót.

Zárszó: A Key Influencer újdonság. Ha ezt látod egy kérdésben, erre kíváncsi Microsoft :)

Mindenkinek sok sikert kívánok a vizsgához!

PowerBI tanfolyamon találkozunk...

Kulcsár Ernő
Microsoft Certified Trainer
"lelkes MS vizsgagyűjtő"

címkék

Kapcsolódó tanfolyamokAjánlja a blogbejegyzést másoknak is!