IQSOFT - John Brice Oktatóközpont
ENGEDÉLYEZETT KÉPZÉSEK
Pajor Ferenc

Esettanulmány az Influencingről

Influencing vagyis hatás, befolyásolás. Kibővítve influencing without authorization, nem szóról szóra fordítva, elérni valamit felhatalmazás és hatalom nélkül. Ne tévesszük össze a manipulálással és visszaéléssel. Egyszerűen arról van szó, hogy a régi "szolgálati út" már sem az IT-n belül, sem az IT-n kívül nem kizárólagosan működik, vagyis a cél elérésének informális módja elterjedt és szükséges. Ha nagyon leegyszerűsítem az influencing egy csereakció, én odaadom neked, amire szükséged van, te pedig azt, amire nekem. Ha jó, akkor win-win szituáció. Az IT - hacsak nem IT cégről van szó - általában nem a hatalom csúcsán, vagy ahhoz közel helyezkedik el, vagyis sokszor az informális utat kell választani, hogy elérjük azt, amit szeretnénk.

A megtörtént esetben két résztvevő van, a marketing divízió un. Business Analyst (leegyszerűsítve, magyarul: szervezők) részlege és az IT a marketing rendszert fejlesztő részlege. A Business Analyst nem IT-s dolgozó, igazából az összekötőkapocs a felhasználók/ügyfelek és az IT között. A kérdéses projekt egy fontos tool fejlesztése volt a marketing részlegnek, sokat vártak attól, hogy általa jobban tudják mérni a kampányok eredményességét. A projektet Roland a szenior BA vezette.

Az elején a projekt jól indult és a scope, határidő és költség háromszög is rendben volt. Csakhogy a helyzet viszonylag gyorsan megváltozott. A programozóknak többször kellett a fejlesztési irányt módosítani, az utólagos és jogos felhasználói igények miatt. Azt senki sem gondolta, hogy a specifikáció 100%-os lesz, de ez a helyzet rosszabb volt, mint eddig korábban, más projekteknél.

Árpád az IT csoport managere egyre jobban meg volt győződve arról, hogy a probléma okozója Roland a BA, hiszen a megfelelő követelmények tisztázása és dokumentálása is az ő elsődleges kötelessége lett volna. Árpád ezt egyre gyakrabban említette Dénesnek a BA-k vezetőjének, aki lényegben nem reagált. Árpád az egyik legjobb fejlesztőt állította a munkára és elkezdte jelezni, hogy Rolandot le kellene venni a projektről. Arra gondolt, hogy az új fejlesztő beállításáért cserébe Dénes teljesíti a kérését és Roland távozik a projektből.

Ez nem történt meg és Árpád egyre rosszabbul érezte magát, mert nem sikerült elérnie, amit akart. Már ott tartott, hogy elmegy a vezérigazgatóhoz és hármasban tisztázzák a dolgot. Ekkor jutott a tudomásomra a dolog és beszéltem Árpáddal.

Még mielőtt ez megtörténik, álljunk meg egy pillanatra. Habár Árpádnak látszólag igaza volt, milyen hibát követett el?
Nos ......

Tulajdonképp ebben a helyzetben két egymás mellé rendelt kollégáról volt szó Árpád és Dénes személyében.

Tehát a hibák:

 • Árpád már nem szövetségesének, hanem ellenségének kezdte tekinteni Dénest, mert nem tette azt, amit elvárt tőle. Ez kezdte a viselkedését befolyásolni
 • Árpádnak csak egy cél lebegett a szeme előtt, Roland eltávolítása és nem az, hogy a probléma okait megvizsgálják és megoldásra törekedjenek, végső soron a projekt sikerességét, mint célt tévesztette el.
 • Árpád nem gondolkodott el azon és nem tisztázta, hogy Árpád miért ragaszkodik Rolandhoz, vagyis nem nézte meg, mi Dénes érdeke, ezek pedig a következők voltak:
  • Az új ember beállítása hátrányos helyzetet teremtett volna,
  • Roland tehetséges volt, de a területet nem ismerte kellőképp, viszont később ő vitte volna a funkcionális területet,
  • Nem akarta, hogy más határozza meg, ki milyen munkát végez a BA csoportban.
 • Árpád feltehette volna az alábbi kérdéseket:
  • Van Dénesnek helyettesítő embere?
  • Roland fejleszthető-e (a válasz igen, kapott egy mentort)?
  • Egyáltalán Dénes egyetértette-e azzal, hogy Roland rossz munkát végzett?
  • Milyen hatása lett volna a váltásnak a BA csapat működésére?
  • Igazi megoldást jelentett-e az új programozó beállítása?

Végül is több megbeszélés során sikerült tisztázni a problémákat, közös megoldást találni és az új sw bevezetésénél már működött Roland tudása.

Ne feledjük az általam most leírtak a példát az influencing szemszögéből mutatták.