Esettanulmány az Influencingről

Influencing vagyis hatás, befolyásolás. Kibővítve influencing without authorization, nem szóról szóra fordítva, elérni valamit felhatalmazás és hatalom nélkül. Ne tévesszük össze a manipulálással és visszaéléssel. Egyszerűen arról van szó, hogy a régi "szolgálati út" már sem az IT-n belül, sem az IT-n kívül nem kizárólagosan működik, vagyis a cél elérésének informális módja elterjedt és szükséges. Ha nagyon leegyszerűsítem az influencing egy csereakció, én odaadom neked, amire szükséged van, te pedig azt, amire nekem. Ha jó, akkor win-win szituáció. Az IT - hacsak nem IT cégről van szó - általában nem a hatalom csúcsán, vagy ahhoz közel helyezkedik el, vagyis sokszor az informális utat kell választani, hogy elérjük azt, amit szeretnénk.

A megtörtént esetben két résztvevő van, a marketing divízió un. Business Analyst (leegyszerűsítve, magyarul: szervezők) részlege és az IT a marketing rendszert fejlesztő részlege. A Business Analyst nem IT-s dolgozó, igazából az összekötőkapocs a felhasználók/ügyfelek és az IT között. A kérdéses projekt egy fontos tool fejlesztése volt a marketing részlegnek, sokat vártak attól, hogy általa jobban tudják mérni a kampányok eredményességét. A projektet Roland a szenior BA vezette.

Az elején a projekt jól indult és a scope, határidő és költség háromszög is rendben volt. Csakhogy a helyzet viszonylag gyorsan megváltozott. A programozóknak többször kellett a fejlesztési irányt módosítani, az utólagos és jogos felhasználói igények miatt. Azt senki sem gondolta, hogy a specifikáció 100%-os lesz, de ez a helyzet rosszabb volt, mint eddig korábban, más projekteknél.

Árpád az IT csoport managere egyre jobban meg volt győződve arról, hogy a probléma okozója Roland a BA, hiszen a megfelelő követelmények tisztázása és dokumentálása is az ő elsődleges kötelessége lett volna. Árpád ezt egyre gyakrabban említette Dénesnek a BA-k vezetőjének, aki lényegben nem reagált. Árpád az egyik legjobb fejlesztőt állította a munkára és elkezdte jelezni, hogy Rolandot le kellene venni a projektről. Arra gondolt, hogy az új fejlesztő beállításáért cserébe Dénes teljesíti a kérését és Roland távozik a projektből.

Ez nem történt meg és Árpád egyre rosszabbul érezte magát, mert nem sikerült elérnie, amit akart. Már ott tartott, hogy elmegy a vezérigazgatóhoz és hármasban tisztázzák a dolgot. Ekkor jutott a tudomásomra a dolog és beszéltem Árpáddal.

Még mielőtt ez megtörténik, álljunk meg egy pillanatra. Habár Árpádnak látszólag igaza volt, milyen hibát követett el?
Nos ......

Tulajdonképp ebben a helyzetben két egymás mellé rendelt kollégáról volt szó Árpád és Dénes személyében.

Tehát a hibák:

 • Árpád már nem szövetségesének, hanem ellenségének kezdte tekinteni Dénest, mert nem tette azt, amit elvárt tőle. Ez kezdte a viselkedését befolyásolni
 • Árpádnak csak egy cél lebegett a szeme előtt, Roland eltávolítása és nem az, hogy a probléma okait megvizsgálják és megoldásra törekedjenek, végső soron a projekt sikerességét, mint célt tévesztette el.
 • Árpád nem gondolkodott el azon és nem tisztázta, hogy Árpád miért ragaszkodik Rolandhoz, vagyis nem nézte meg, mi Dénes érdeke, ezek pedig a következők voltak:
  • Az új ember beállítása hátrányos helyzetet teremtett volna,
  • Roland tehetséges volt, de a területet nem ismerte kellőképp, viszont később ő vitte volna a funkcionális területet,
  • Nem akarta, hogy más határozza meg, ki milyen munkát végez a BA csoportban.
 • Árpád feltehette volna az alábbi kérdéseket:
  • Van Dénesnek helyettesítő embere?
  • Roland fejleszthető-e (a válasz igen, kapott egy mentort)?
  • Egyáltalán Dénes egyetértette-e azzal, hogy Roland rossz munkát végzett?
  • Milyen hatása lett volna a váltásnak a BA csapat működésére?
  • Igazi megoldást jelentett-e az új programozó beállítása?

Végül is több megbeszélés során sikerült tisztázni a problémákat, közös megoldást találni és az új sw bevezetésénél már működött Roland tudása.

Ne feledjük az általam most leírtak a példát az influencing szemszögéből mutatták.

címkék

Ajánlja a blogbejegyzést másoknak is!